geleneksel kurutma ile kıyaslayın

karşılaştırma

geleneksel kurutma ve dondurarak kurutma arasındaki farkları karşılaştırma tablosu üzerinden inceleyin.

dondurarak kurutma

besin değeri

dondurarak kurutma tekniği ile üretilen gıda mamülleri besin değerini %97 oranında korur.

ürün dokusu

freeze-dry sayesinde ürünün dokusu %90-95 oranında korunur. ürün çıtır ve gevrek bir yapıya sahip olur.

katkı ve koruyucu

freeze-dry yöntemiyle kurutulan mamüller çok düşük nem oranına sahip olduğu için herhangi bir koruyucuya ve katkı maddesine ihtiyaç duyulmaz.

raf ömrü

doğru koşulların sağlanması halinde freeze-dry mamüller 20 yıla kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.

geleneksel kurutma

besin değeri

geleneksel kurutmada ürünler ısıya tabi tutulur. bu sebeple ürünün besin değerleri düşer.

ürün dokusu

ısıya maruz kalması nedeniyle ürünün bütünlüğü bozulur ve şekli değişir. kayış gibi sert bir yapıya sahip olur.

katkı ve koruyucu

geleneksel yöntemlerle kurutulan gıda mamüllerinin bozulmasının önüne geçmek adına belli bir miktar koruyucu ve katkı maddesi kullanılır.

raf ömrü

ürünün yüksek nem oranına sahip olması ve ısıya maruz kalması nedeniyle raf ömrü en fazla 2 senedir.

daha fazlasını keşfedin

dondurarak kurutma teknolojisi çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. freeze-dry hakkında daha fazla detay öğrenin.

kurutma süreci

uygulama alanları

hasat zamanı

freeze-dry hakkında sıkça sorulan sorular

biz tüm yanıtlara cevap verdiğimizi düşünüyoruz, ancak merak ettiğiniz farklı konular var ise lütfen bizimle irtibata geçin.
freeze-dry ürünleri donuk mudur?
hayır. dondurarak kurutma işlemi yalnızca üretim aşamasını ifade etmektedir. gıda mamülleri önce dondurulur, donuk olan mamüller daha sonra yüksek basınçlı makinelerde kurutulur. kurutulduktan sonra freeze-dry ürünleri soğuk zincire gerek duymaz.
dondurarak kurutulmuş mamüllerin içinde nem oranı %1 ve %2 arasındadır. ambalaj dışında açıkta tutulan freeze-dry ürünler havadaki nemi çeker ve çıtırlığını kaybeder. nem oranı yükseldikçe freeze-dry mamüllerin ömrü azalmaktadır. bu sebeple açıkta muhafaza edilemez.
hayır. kurutma işleminde dondurulmuş gıdanın içindeki su süblimleşme yoluyla yüksek basınçlı makinelerden çıkarılmaktadır. hiç bir katkı maddesi ve koruyucu kullanılmaz. bu yöntem sayesinde gıda besin değerini %97 oranında korur ve uzun yıllar bozulmadan muhafaza edilebilir.