geleneksel kurutma ile kıyaslayın
karşılaştırma
dondurarak kurutma
besin değeri
dondurarak kurutma tekniği ile üretilen gıda mamülleri besin değerini %97 oranında korur.
ürün dokusu
freeze-dry sayesinde ürünün dokusu %90-95 oranında korunur. ürün çıtır ve gevrek bir yapıya sahip olur.
katkı ve koruyucu
freeze-dry yöntemiyle kurutulan mamüller çok düşük nem oranına sahip olduğu için herhangi bir koruyucuya ve katkı maddesine ihtiyaç duyulmaz.
raf ömrü
doğru koşulların sağlanması halinde freeze-dry mamüller 20 yıla kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.
geleneksel kurutma
besin değeri
geleneksel kurutmada ürünler ısıya tabi tutulur. bu sebeple ürünün besin değerleri düşer.
ürün dokusu
ısıya maruz kalması nedeniyle ürünün bütünlüğü bozulur ve şekli değişir. kayış gibi sert bir yapıya sahip olur.
katkı ve koruyucu
geleneksel yöntemlerle kurutulan gıda mamüllerinin bozulmasının önüne geçmek adına belli bir miktar koruyucu ve katkı maddesi kullanılır.
raf ömrü
ürünün yüksek nem oranına sahip olması ve ısıya maruz kalması nedeniyle raf ömrü en fazla 2 senedir.