freeze dry
kurutma süreci
tarımsal ürünlerin alımından kurutma aşamasına kadar tüm süreçlerde daima doğallığı ve kaliteyi hedefliyoruz.
1. tedarik süreci
sadece mevsiminde yetişmiş meyve ve sebzeleri işliyoruz
kendi bahçelerimizden ve doğrudan çiftçilerden elde ettiğimiz mevsiminde yetişmiş tarım ürünlerini öncelikle laboratuvar ortamında inceliyoruz. gıda mühendislerimizden onay alan tarım ürünlerini tesisimizde işleme alıyoruz.
2. üretime hazırlık
hijyenik koşullarda meyve ve sebzeleri temizliyoruz
laboratuvar onayı alan meyve ve sebzeleri vakit kaybetmeden zirai ilaçlardan ve topraktan arındırıyoruz. ardından kalibrasyon ve ayıklama işlemleri yaparak sadece belirlenen standartlardaki mamülleri dondurma aşamasına alıyoruz.
3. dondurma işlemi
en yeni teknolojilerle meyve ve sebzeleri donduruyoruz
kriyojenik dondurma ve IQF işlemiyle meyve ve sebzeleri kapalı bir bölme içinde azot (N2) püskürterek anında -80°C sıcaklığa maruz bırakarak donduruyoruz. kriyojenik işlemle dondurduğumuz gıda mamülleri bütünlüğünü ve besin değerini korumaktadır. Ayrıca kriyojenik dondurma işlemi gıdadaki bakteri ve mantarları anında yok eder.
4. kurutma işlemi
liyofilizasyon işlemiyle mamülleri kurutuyoruz
yüksek basınçlı makinelerde mamüllerin içindeki donuk halde bulunan suyu süblimleşme* yoluyla uzaklaştırıyoruz. gıda mamülünün içindeki nem oranı %2’nin altına düşene kadar dehidrasyon sürecini devam ettiriyoruz. liyofilizasyon sürecinin sonunda kurutma işlemini tamamlıyoruz.
* süblimleşme: maddenin katıdan gaz haline geçmesi
5. laboratuvar kontrolü
kurutulmuş ürünleri laboratuvarımızda kontrol ediyoruz
kurutma işleminin hemen peşine kurutmadan çıkan ürünleri laboratuvar ortamında incelemeye alıyoruz. ürünün tüm besin değerleri ve sahip olduğu tüm biyolojik özellikleri teste tabi tutuyoruz. belirlenmiş standartları karşılayan parti gıda mühendislerimizin onayıyla ayıklama işlemine alınır.
6. ayıklama işlemi
kalite standartlarına yüksek düzeyde önem veriyoruz
kurutma işlemi tamamlanmış mamülleri hijyenik ve nem oranının düşük olduğu bir ortamda ayıklıyoruz. paketlenecek ürünlerin aynı standartta ve kaliteli olmasına özen gösteriyoruz. belirli standartların altında olan ürünleri başka amaçlarda kullanmak üzere ayırıyor ve israf olmasının önüne geçiyoruz.
7. paketleme aşaması
nem ve ısı geçirmeyen paketler kullanıyoruz
dondurularak kurutulmuş mamüllerimizi tüm aşamalar sonunda ısı ve nem geçirmeyen özel ambalajlarda paketliyoruz. bu sayede freeze-dry ürünlerimizin tüketiciye ulaşana kadar daima tazeliğini ve çıtırlığını korumasını sağlıyoruz.
daha fazlasını keşfedin
dondurarak kurutma teknolojisi çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. freeze-dry hakkında daha fazla detay öğrenin.
freeze-dry hakkında sıkça sorulan sorular
biz tüm yanıtlara cevap verdiğimizi düşünüyoruz, ancak merak ettiğiniz farklı konular var ise lütfen bizimle irtibata geçin.
freeze-dry ürünleri donuk mudur?
hayır. dondurarak kurutma işlemi yalnızca üretim aşamasını ifade etmektedir. gıda mamülleri önce dondurulur, donuk olan mamüller daha sonra yüksek basınçlı makinelerde kurutulur. kurutulduktan sonra freeze-dry ürünleri soğuk zincire gerek duymaz.
freeze-dry ürünleri açıkta muhafaza edilebilir mi?
dondurarak kurutulmuş mamüllerin içinde nem oranı %1 ve %2 arasındadır. ambalaj dışında açıkta tutulan freeze-dry ürünler havadaki nemi çeker ve çıtırlığını kaybeder. nem oranı yükseldikçe freeze-dry mamüllerin ömrü azalmaktadır. bu sebeple açıkta muhafaza edilemez.
kurutma işlemine özel katkı maddesi kullanılıyor mu?
hayır. kurutma işleminde dondurulmuş gıdanın içindeki su süblimleşme yoluyla yüksek basınçlı makinelerden çıkarılmaktadır. hiç bir katkı maddesi ve koruyucu kullanılmaz. bu yöntem sayesinde gıda besin değerini %97 oranında korur ve uzun yıllar bozulmadan muhafaza edilebilir.