freeze dry hakkında

sıkça sorulan sorular

alttaki tabloda sıkça sorulan sorulara erişebilirsiniz, ancak merak ettiğiniz farklı konular var ise lütfen bizimle irtibata geçin. size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağız.
freeze-dry ürünleri donuk mudur?
hayır. dondurarak kurutma işlemi yalnızca üretim aşamasını ifade etmektedir. gıda mamülleri önce dondurulur, donuk olan mamüller daha sonra yüksek basınçlı makinelerde kurutulur. kurutulduktan sonra freeze-dry ürünleri soğuk zincire gerek duymaz.
dondurarak kurutulmuş mamüllerin içinde nem oranı %1 ve %2 arasındadır. ambalaj dışında açıkta tutulan freeze-dry ürünler havadaki nemi çeker ve çıtırlığını kaybeder. nem oranı yükseldikçe freeze-dry mamüllerin ömrü azalmaktadır. bu sebeple açıkta muhafaza edilemez.
hayır. kurutma işleminde dondurulmuş gıdanın içindeki su süblimleşme yoluyla yüksek basınçlı makinelerden çıkarılmaktadır. hiç bir katkı maddesi ve koruyucu kullanılmaz. bu yöntem sayesinde gıda besin değerini %97 oranında korur ve uzun yıllar bozulmadan muhafaza edilebilir.
dondurarak kurutma işlemi ile sadece gıdanın içindeki su uzaklaştırılır. lif yapısı, vitamin ve antioksidan içeriği gıdanın içerisinde kalır. dondurarak kurutma işlemi sonrası gıdalar besin değerlerini %97 oranında korur.
bakteriler 0,8 – küf ve mayalar 0,6 su ve nem değeri altında üreyemez. dondurularak kurutulmuş mamüllerde bu oran 0,2 seviyesindedir. yani bozulmaya sebep olacak mikroorganizmaların yaşayabileceği ve üreyebileceği kadar nemli bir ortam bulunmamaktadır.
yemeye hazır durumdaki meyve ve sebzelerin ortalama %90’ı sudan oluşmaktadır. dondurarak kurutma ile bu suyun neredeyse tamamı gıdadan uzaklaştırıldığı için ağırlığı 10’da 1’ine düşmektedir. Örneğin 1 kg çileğin ağırlığı kurutulduktan sonra 100 grama kadar düşmektedir.

daha fazlasını keşfedin

dondurarak kurutma teknolojisi çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. freeze-dry hakkında daha fazla detay öğrenin.

uygulama alanları

kurutma süreci

karşılaştırma